Leven van licht

Begin februari 2016 ben ik naar het Lotus healthcentre in Denemarken gegaan om te gaan leven van licht. Leven van energie, prana, chi, lucht, hoe het ook te noemen is.

Hoe werd ik geïnspireerd?

In 2014 had ik een lezing bijgewoond van Bert Piloo, hij leeft al sinds 1998 van licht en inspireerde me met zijn bevlogen verhaal en heldere ogen. Een zaadje was gepland en het ontkiemde eind 2015 toen een vriendin van me hierover vertelde en me met vele filmpjes inspireerde.

Het is overigens niet geheel nieuw te leven van licht. Al duizenden jaren komt dit terug in oude geschriften. En Nikola Tesla verwoorde het in 1901 als volgt:

Nikola Tesla: “My idea is that the development of life must lead to forms of existence that will be possible without nourishment and which will not be shackled by consequent limitations.  Why should a living being not be able to obtain all the energy it needs for the performance of its life functions from the environment, instead of through consumption of food, and transforming, by a complicated process, the energy of chemical combinations into life-sustaining energy?”

De activatie

Aangekomen in Denemarken kreeg ik de activatie van Kay. Kay heeft het centrum opgericht en middels een initiatie activeert hij een gedeelte in de hersenen zodat ik kan leven van licht. We gebruiken niet de volledige capaciteit van onze hersenen en middels de activatie wordt de hersencapaciteit met 3 tot 5% vergroot. Vraag me niet hoe het precies kan, ik zie het als een onderdeel van onze evolutie.

Vanaf dit moment wordt mijn bloedsuikerspiegel gestabiliseerd en kan mijn lichaam leven van licht. Ik ben benieuwd want was gewend elke drie uur zeker iets te eten omdat ik anders flauw werd van de honger.

Het waterdieet

Om mijn mind te overtuigen dat het lichaam vanaf nu van licht kan leven start een waterdieet. Dit waren twaalf dagen van alleen water drinken totdat het transformatiemoment zich aan zou dienen. Het transformatiemoment is een spirituele ervaring waarbij de mind definitief afstand neemt van de gedachte eten nodig te hebben om te kunnen overleven. Ik ben wederom benieuwd, want mijn mind is hiervan nog geenszins overtuigd. Ik heb wel een blind vertrouwen dat het kan, leven van licht! Alles is immers energie en daar kunnen we vanuit onze gedachte alles mee creëren.

Na enkele dagen waterdieet voel ik me zo slap dat douchen wel uren lijkt te duren. Soms lach ik met mezelf dat alles zo traag gaat en soms denk ik “Waar ben ik toch aan begonnen, dit kan toch niet goed zijn?!?”. Bijzonder is dat ik in mijn buik geen hongergevoel heb.

Meetmoment in het Healthcentre

Op de achtste dag van het waterdieet is een meetmoment in het centrum. Ik ben bijna vijf kilo afgevallen, maar dat hoort erbij. Wat opvalt is dat ik een stuk vetter ben geworden!? Mijn vetpercentage is gestegen van 9,2% vorige week naar 13,9% nu. En dat met alleen water drinken, dit geeft me vertrouwen dat meerdere processen gaande zijn en ik niet alles hoef te begrijpen. Verder is vooral de nieuwe mindset onderwerp van de dag. Ik mag controle en planning loslaten. In het moment voelen, waar heb ik zin in? En dat te gaan doen of eten. Eten?? Ja na het waterdieet kan ik eten wat ik wil en mag ik mijn cravings gaan uitwerken. Cravings zijn eetbehoefte op basis van emoties, chocolade bijvoorbeeld.

“Leven van licht betekent dat ik de vrijheid geniet om te eten wat en wanneer ik wil. Ik hoef alleen niet meer te eten vanuit honger of voeding voor het lichaam. Ik mag eten voor de smaakbeleving, vanuit sociaal aspect of de cravings uitwerken bijvoorbeeld.”

Vrijheid in afspreken

Vrijheid in mijn denken, me niet schuldig voelen naar mensen of eten. Het gaat om de intentie op een ontspannen manier alles te doen, zonder jezelf op te jagen of verplicht te voelen ergens aanwezig te zijn. Het is overigens voor beide partijen het meest leuk als je allebei in het moment kiest vanuit passie samen te zijn, toch? En ja dan kun je iemand teleurstellen en zelf teleurgesteld worden.

Vertrouwen als basis voor de vrijheid

Hoor mezelf zeggen ja dat is leuk die vrijheid, maar er dient geld verdiend te worden, rekeningen betalen enzo. Vertrouwen is hierin een sleutelwoord. Wanneer ik mijn natuurlijke ritme volg, creëer ik als vanzelf alles wat ik nodig heb. Wat je zaait zul je oogsten en als je in overvloed zaait en denkt, zal dat de oogst worden. En tja na de huur zijn mijn biologische boodschappen de grootste uitgaven, en dat zal flink minder worden…

De vlucht naar huis blijkt super intens. Ik geef me op het vliegveld over en ga langgerekt op de grond liggen, wat maakt mij het uit wat omstanders ervan vinden. Ik doe in vrijheid wat ik nu wil doen!

Het transformatiemoment

Ik zit op de aangegeven tijd klaar en word ineens heel warm met allerlei tintelende sensaties. Eindelijk warme handen en voeten en hoor een soort van innerlijke stem tegen me zeggen: Heb vertrouwen! Ik voel me krachtig en geniet van de energie in mijn lichaam.

Ik start de volgende dag met een kop thee, dat is al een enorme beleving, een smaakje! Koop enkele kleine hapjes in de supermarkt en geniet intens van de smaakbeleving. Wat kan chocolade toch hemels zijn.

Leven van licht & chocolade | Den Bosch, Oss, Vught, Heesch & Zaltbommel | Floris van Berkel, Ontspannen Zijn

In een skype gesprek met Kay wordt me duidelijk dat het transformatiemoment een soort van nieuwe geboorte is. Alles is nieuw, ik mag gaan ontdekken, proeven en mezelf toestaan datgene te doen wat ik nu wil doen.

Leven van prana
Pranic essence retreat

Hoe is het te kunnen leven van licht?

Maaltijden trekken me niet meer, maar ik gun mezelf allerlei snacks om te proeven. Had me erg verheugd op een frikadel speciaal bijvoorbeeld. Na een hap proefde ik echter dat het me niet meer past en heb de rest weggegooid. Zonde? Zou zonde zijn als ik het opat en er last van kreeg, mijn mindset is werkelijk veranderd. Vlees trekt me überhaupt niet meer, maar chocolade, ijs en nootjes des te meer!

Nog een laatste meetmoment in Denemarken

Twee weken na het transformatiemoment word ik in Denemarken weer door de molen gehaald. Ik weeg nu 54kg en ben per saldo 3 kilo afgevallen. Wat betekent dat ik vanaf het laagste punt in het waterdieet 5 kilo aangekomen ben. Mijn vetpercentage is daarbij veel lager geworden. Van 9,2% in het begin naar 13,9% in week twee, nu in week 4 slechts 5,6%. Ik word dus niet echt vetter van dat snoepen.

Ze leggen uit dat door leven van licht de reguliere standaarden niet meer van toepassing zijn. Ik heb vertrouwen en laat het willen begrijpen los. Verder wordt me nogeens op een andere manier uitgelegd hoe ik vrijheid kan ervaren. Ik mag ook stomme dingen doen, op straat dansen, E-nummers eten, zelfs E621, dat is vrijheid! Eten is alleen een tool om toestemming te hebben te doen wat ik werkelijk wil.

Na 4 maanden leven van licht

Na vier maanden leven van prana, geniet ik nog van een snoepdieet. Ik eet vooral veel chocolade, wel nog altijd fairtrade! Maar ook chips, nootjes, ijs en yoghurtjes. Aangevuld met een toastje zo nu en dan en een hapje van een maaltijd als ik ergens ben. Overdag eet ik vrijwel niets en ben het hele ritme van maaltijden kwijt. Doe nog af en toe wat boodschapjes, maar de rituelen van bedenken wat te koken, het klaarmaken, eten en opruimen zijn verleden tijd. Dit geeft erg veel tijd en vrijheid.

Hoe is het nu met me gesteld?

Merk dat ik toch veel met eten bezig ben. Mijn denkende hoofd kan het nog altijd moeilijk bevatten. Vooral dat ik super ongezond en onregelmatig eet. Het tegenovergestelde van een half jaar geleden en me tegelijkertijd super gezond voel. Ook dat mijn uithoudingsvermogen veel beter is dan voorheen, kan bijvoorbeeld blijven zwemmen zonder moe te worden. Zolang ik maar mijn natuurlijke ritme volg.

Voel me soms schuldig als ik een hele reep chocolade en zak chips heb leeggegeten. Ik mag het mezelf toestaan! Maar stel me toch de vraag: waarom eet ik zoveel snoep? Ik voel geen honger en voor mijn lichaam is al het voedsel ballast. Het is het emotionele eten. Vanuit gezelligheid, eenzaamheid en voor de smaakbeleving iets in mijn mond te hebben.

Na 18 maanden maakte ik deze video

Na 31 maanden…

Het is inmiddels september 2018 en ben het schuldgevoel kwijt als ik iets eet. Geniet nog altijd van chocolade, nootjes, ijs en uiteten gaan met familie, vrienden en eet geregeld met mijn nieuwe liefdesvlam. De vrijheid om helemaal te doen wat ik wil doen voel ik niet altijd, maar ach het is mijn weg, een lichte weg. Eind augustus maakte ik deze update over het leven van je natuurlijke ritme, licht en liefde:

Na 45 maanden…(nov 2019)

Nu ik samenwoon eet ik meer dan voorheen en dat bevalt me goed. Wonderlijk hoe ik geen honger heb en ook geen gram aankom ondanks meer eten. Ik voel dat ik gevoed word door het licht en soms gevuld door voedsel. Op mijn pad ontmoet ik steeds meer mensen die leven van prana en wat een synchroniciteit is het aldoor weer. Zo ontmoette ik Marja Nieuwveld, ze heeft een boek geschreven getiteld “Leven van licht en liefde”. Zo mooi dat ik voor mijn proces 3 jaar terug hetzelfde deed met precies dezelfde titel, maar niet voelde hier meer mee te doen. Marja heeft het super mooi gedaan en dat is ook hoe ik haar heb ervaren, super mooi en liefdevol. Je kan het boek via mijn website bestellen. Veel leesplezier!

Na 90 maanden…(aug 2023)

Wat vliegt de tijd als je leeft in flow, in lijn met mijn natuurlijke ritme. Mijn relatie is niet veranderd en ook de relatie tot eten niet. Ik geniet in vrijheid van voedsel. Al kom ik meer in een patroon van 2 maaltijden per dag en raakt mijn lichaam daaraan gewend. Als ik dan een dag niets eet (wat niet veel meer voorkomt) knort mijn maag zelfs en mag ik weer bewust ademen om de energie te laten stromen.

Het doet me deugd dat leven van prana steeds breder bekend wordt. Zo faciliteren zowel Amudra, als Menor retreats in Nederland. Beiden kan ik van harte aanbevelen en voor Menor kan ik je verwijzen naar zijn website. Hij biedt pranic activatie weekenden aan of een heel programma in zijn pranic essence retreats. In mijn laatste blog lees je meer details!

“De vrijheid en het vertrouwen dat alles goed is zoals het is, zonder met mijn verstand alles te willen begrijpen of veroordelen, dat zijn voor mij de belangrijkste vruchten van het leven van licht”

Leven van prana
Pranic essence retreat